به گزارش روابط عمومی مدرسه علمیه آیت الله میرزا یوسف ایروانی (ره)، نشست وحدت حوزه و دانشگاه با موضوع «راهکارهای تحقق هدفمند وحدت حوزه و دانشگاه» با حضور حجت الاسلام و المسلمین زمانی، مدیر دفتر اجتماعی و سیاسی حوزه های علمیه، به همت معاونت فرهنگی-پژوهشی این مرکز و با همکاری دانشگاه ادیان قم به صورت برخط برگزار شد.
حجت الاسلام و المسلمین زمانی با بیان سابقهی چهل سالهی وحدت حوزه و دانشگاه، آن را دارای سیر تحولی دانست و به بیان «گزارشی از سیر تحول وحدت حوزه و دانشگاه از آغاز تاکنون» و «راهکارهای عملی وحدت حوزه و دانشگاه در شرایط کنونی» پرداخت.
وی با نگاه از روزنه تاریخ گفت: وحدت حوزه و دانشگاه، پنج مرحله را در طول تاریخ بشریت گذارنده است؛ مرحله اول: وحدت آغازین تاریخی، مرحله دوم: باز آفرینی در تاریخ اسلام، مرحله سوم: جدایی علوم دینی از علوم تجربی در جهان غرب و جهان اسلام از قرن 16 میلادی، مرحله چهارم: دورهی آشتی بین علوم دینی و علوم دانشگاهی (وحدت حوزه و دانشگاه از دهه چهلم در سده اخیر در ایران تا انقلاب اسلامی)، مرحله پنجم: دوره وحدت مجدد در پرتو انقلاب اسلامی ایران در این چهل سال.
مدیر دفتر اجتماعی و سیاسی حوزههای علمیه تصریح کرد: در دورهی اول و دوم بین علم دین و علوم تجربی وحدت برقرار بود ولی از دوره سوم در غرب شعار جدایی علم دین از علوم تجربی اغاز شد و از همین دوره، شکاف بین علم دین در کلام برخی از اندیشمندان اسلامی اشکار شد.
حجت الاسلام و المسلمین زمانی دوره چهارم را دوره آشتی علوم حوزوی خواند و گفت: اوج این کار در سال 1340 اغاز شد. جرقهی آشتی حوزه و دانشگاه توسط دو گروه متدینان دینی که در دانشگاه بودند و عالمانی از حوزه که با علوم روز آشنا بودند زده شد. بزرگانی چون شهید مطهری، مرحوم ایت الله طالقانی و دکتر پاکنژاد از طرف حوزه و از طرف دانشگاه مهندس بازرگان و افراد دیگر وارد کار شدند.
وی با نقل قولی از شهید مطهری که گفت: «اگر من وقت داشتم شغلم را در دانشگاه میگذاشتم»، افزود: شهید مفتح میداندار کار شد و اقدامات مؤثری در این راستا صورت گرفت. دفتر وحدت حوزه و دانشگاه در دانشگاهها را ه افتاد و بعد هم پژوهشکدهی حوزه و دانشگاه راهندازی شد. افراد زیادی وارد کار شدند. آیت الله مصباح یزدی بسیاری از علوم انسانی دانشگاهی را به حوزه آوردند و موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره) را تاسیس کردند. در این دوره وحدت حوزه و دانشگاه در پرتو انقلاب اسلامی برکات زیادی داشت.
وی در پایان به نگاشت مقالات با موضوع «دورههای وحدت حوزه و دانشگاه» تاکید کرد.