کرسی علمی- ترویجی با عنوان تمدن سازی یا تمدن زایی زن مسلمان

کرسی علمی- ترویجی با عنوان تمدن سازی یا تمدن زایی زن مسلمان

شناسه خبر : 120446

1400/12/12

تعداد بازدید : 84

کرسی علمی- ترویجی با عنوان تمدن سازی یا تمدن زایی زن مسلمان
معاونت پژوهش و فرهنگی مدرسه آیت الله ایروانی ره با همکاری سایر مدارس علمیه، اقدام به برگزاری کرسی علمی- ترویجی با عنوان تمدن سازی یا تمدن زایی زن مسلمان(از عصر نبوی تا عصر مهدوی ) به مناسبت فرارسیدن عیدمبعث به صورت مجازی نمود.

به گزارش پایگاه خبری و رسانه‌ای حوزه، معاونت پژوهش و فرهنگی مدرسه آیت الله ایروانی ره با همکاری مرکز تخصصی فقه و اصول الزهرا شهرستان صحنه کرمانشاه،  مدرسه علمیه الزهرا شهرستان صحنه، مدرسه امام خامنه ای کرمانشاه و مدرسه علمیه فاطمیه شهرستان نقده، کرسی علمی- ترویجی با عنوان تمدن سازی یا تمدن زایی زن مسلمان(از عصر نبوی تا عصر مهدوی ) به مناسبت فرارسیدن عیدمبعث حضرت رسول اکرم صلی الله علیه به صورت مجازی برگزارکرد.

این جلسه با حضور خانم دکتر ناهید طیبی؛ استاد و پژوهشگر جامعه الزهراء (سلام الله علیها) و مدیر دانشنامه زن مسلمان به عنوان استاد ارائه دهنده، خانم صدیقه شاکری؛ مدیر گروه علمی تاریخ جامعه الزهراء (سلام الله علیها) به عنوان استاد منتقد، خانم فاطمه کرمی، استاد و پژوهشگر جامعه الزهراء (سلام الله علیها) به عنوان دبیر جلسه، برگزار شد.

در این جلسه خانم کرمی ضمن تبریک به مناسبت عید سعید مبعث به نقش پیامبر در پیشرفت و گسترش علم و تمدن اشاره کرد، سپس به معرفی اساتید ارئه دهنده و منتقد پرداخت.

در ادامه خانم دکتر طیبی ابتدا قلمرو زمانی بحث خود را مشخص نمود و بازه زمانی 274 سال یعنی از عصر نبوی تا عصر مهدوی را محدوه زمانی بحث خود مطرح کرد و نکاتی را در مورد ظرفیت زنان در تمدن سازی بیان نمود.

مدیر دانشنامه زن مسلمان در ادامه جلسه به تعریف تمدن و تفاوت فرهنگ و تمدن اشاره نمود و بیان کرد: فرهنگ یعنی پیشرفت انفرادی ولی تمدن یعنی پیشرفت های جمعی بنابراین فرهنگ، یک مقوله جزیی و تمدن، یک مقوله کلان و جمعی است و برای تمدّن‌سازی دو عنصر اساسی لازم است: یکی تولید فکر و دیگری پرورش انسان.

استاد و پژوهشگر جامعه الزهراء سلام الله علیها در پاسخ به این سوال که آیا زنان عصر حضور در تمدن سازی نقشی داشتند یا خیر؟ گفت: بررسی نقش زنان صدر اسلام در علم آموزی و پیشرفت علم نشان  می دهد آنها در گسترش و پیشرفت تمدن اسلام نقش های مهمی را ایفا می کرد. زنان اهل بیت علیهم السلام مانند مادران، همسران و دختران ائمه به لحاظ جایگاه و ارتباطی که با ائمه داشت در چهار عرصه نقش ایفا کرد:1- روایتگری و گسترش آگاهی عمومی در سایه نقل احادیث؛ 2- برپایی جلسات علمی و آموزش روش مناظره به زنان؛ 3-پاسخگویی به شبهات و تحیر زدایی در عصر حیرت شیعه؛ 4- ایجاد ثبات اجتماعی.

سپس خانم دکتر شاکری نقدهای خود را در مورد این مقاله چنین مطرح کرد:

  • عنوان مبهم است و ابتدا باید مشخص شود منظور از تمدن سازی و تمدن زایی چیست و چه تفاوتی بین آنها وجود دارد.
  • تعریف تمدن مشخص نیست و معلوم نیست تعریف مختار نویسنده کدام است و علت آن چیست؟
  • مفهوم زنان مسلمان اعم است از شیعه و سنی در حالی که در مقاله فقط به نقش زنان شیعه پرداخته شده است.
  • مولفه ها و شاخصه های تمدن در کنار امت بیان شده، منظور چیست؟
  • ساختار اشکال دارد و اگر بحث ذیل یکی از شاخصه های تمدن بیان می شد، بهتر بود.
  • نحوه استفاده و نتیجه گیری از روایات صحیح نیست مثلا در مورد مرجعیت زن که بر اساس یک روایت نتیجه گرفته شده زنان می توانند مقام مرجعیت داشته باشند در حالی که علما روایات زیادی را بررسی کردند و قائل به این مطلب نیستند.
  • علت تفکیک دو عنصر پرورش انسان و تولید فکر چیست؟

پس از نقدهایی که سرکار خانم دکتر شاکری مطرح کرد، خانم دکتر طیبی ضمن پذیرش برخی از اشکالات به نقدهای وارد شده پاسخ داد.

در پایان جلسه اشکالات و سوالات طلاب در زمینه بحث ارائه شده، مطرح شد و مدیر دانشنامه زن مسلمان به سوالات پاسخ داد.

rss

    A PHP Error was encountered

    Severity: Warning

    Message: Invalid argument supplied for foreach()

    Filename: blocks/show_rss_1.html

    Line Number: 29

اوقات شرعی

امروز : شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳
۲۱ جمادى الاول ۱۴۴۶

عضویت در خبرنامه