به گزارش پایگاه خبری و رسانهای حوزه، اولین روز از ماه مبارک رمضان با درج نکاتی از جزء ۱ قرآن کریم آغاز شد.
- سوره حمد یک بار در مکه و یک بار در مدینه نازل شده و در چهار آیه اول بحث توحید نظری و در سه آیه آخر، بحث توحید عملی است.
- حقیقتِ عبادت این است که خدا را در همه حال حاضر و ناظر ببینی(حمد ۵).
- صراط مستقیم راهی به دور از افراط و تفریط و نزدیکترین راه به مقصد است(حمد ۶).
- منافق، مشرک و یهود، در زُمره مغضوبین هستند و ضالین شامل ظالمان، کافران و اهل معصیت است(حمد ۷).
- انسان وقتی موفق میشود مسیر نقص تا کمالش را طی کند و نیازهای واقعی اش را مرتفع سازد که دو ویژگی "حق پذیری" و نیز " قدرت تشخیص حق از باطل" را داشته باشد(حمد ۷).
- ایمان یعنی قرار گرفتن عقیده در قلب به نحوی که از هر شکی در امان بماند(بقره ۳).
- رزق فقط به مادیات خلاصه نمی شود بلکه هرآنچه که انسان برای کمال خویش به آن نیاز داشته باشد رزق است : عقل کامل، علم سودمند، مال فراوان و حلال، شخصیت والا، فرزند صالح، ایمان ثابت، خیر دنیا و آخرت، شفاعت، حج و ...(بقره ۳).
- انسان همانطور که با تبعیت از اوامر الهی صاحب قدرت تشخیص و روشنبینی میشود، با ارتکاب گناهان نیز به تدریج راهها و وسایل درک و پذیرشِ حقایق را در خود از بین میبرد(بقره ۶).
- مراد از قلب در قران حقیقت وجود انسان یعنی جان و روح اوست( بقره ۱۰).
- قرآن هر اطاعتی را عبادت میشمارد(بقره ۲۱).
- شیطان برای گمراه کردن انسان، ابتدا نقطه ضعف و وابستگیهای حساس او را در نظر میگیرد. آدم از زندگی در بهشت خشنود بود ولی از موقتی بودن آن نگران بود و شیطان همین را ابزار کار خود قرار داد(بقره ۳۶).
- علمای یهود برای گمراه کردن مردم به دو روش عمل میکردند: از یک طرف حق را با باطل در هم میآمیختند تا حق را بپوشانند و از طرف دیگر حقایق را کتمان و پنهان میساختند(بقره ۴۲).
- هر کس امر به معروف و نهی از منکر میکند، باید اعمالش با گفتارش تطبیق نماید(بقره ۴۴).
- "اعتدال" در هر کاری یک ارزش است(بقره ۷۰).
- به فرموده امام صادق ع اگر عوام ما هم از علمای خود فسقِ آشکار و تعصب شدید و حرص به دنیا و اموال حرام ببینند و از آنها پیروی کنند، مثل یهود خواهند بود که خداوند آنان را به خاطر پیروی از علمای فاسق نکوهش کرده است. عوام باید از دانشمندانی تقلید کنند که پاکی روح خود را حفظ می کنند، دین خود را نگه می دارند و مخالف هوا و هوس و مطیع فرمان خداوند هستند(بقره ۷۸).
- ابتدا به خویشان نیازمند کمک کنید، سپس دیگران(بقره ۸۳).
- اگر انسان به معصیتی عادت کند، در جانش حک می شود. لذا باید فورا از گناه توبه کند تا در جان او رسوخ نکند. شاید یکی از دلایل وجوب خمس و استحباب صدقه این است که محبت مال در جان ما رسوخ نکند(بقره ۹۳).
- توجه به قبله هرگز نشان محدود بودن ذات خدا در سمت معینی نیست، بلکه برای حفظ وحدت و هماهنگی در صفوف مسلمین و جلوگیری از هرج و مرج و پراکندگی است(بقره ۱۱۴).
- حضرت ابراهیم ع در هر آزمایشی که موفق میشد، به مقامی میرسید؛ در مرحله نخستین عبدالله شد سپس نبی الله، خلیلالله و در نهایت به مقام امامت و رهبری مردم منصوب گردید(بقره۱۲۴).
- کریمه ۱۲۴از آیاتی است که پشتوانه فکری و اعتقادی شیعه است که امام باید معصوم باشد و کسی که لقب ظالم بر او صدق کند، به مقام امامت نخواهد رسید.
- یک وقت مسئله این است که انسان تسلیم فرمان کسی میشود ولی مالک نفع و ضرر خود است؛ صورت دیگر این است که انسان به طور کلی خود و هر چه دارد را در اختیار کسی قرار دهد و منافعی جز آنچه او بخواهد ندارد و این نهایت تسلیم است. ما باید در مقابل خداوند اینگونه باشیم( بقره ۱۳۰).
- ارزش هر چیز به درجه خلوص آن وابسته است( بقره ۱۳۱).
- انسان نمیتواند فقط مسئول جنبههای مادی فرزندانش باشد بلکه تا دم مرگ باید به فکر جنبههای معنوی و سعادت واقعی آنها باشد(بقره ۱۳۲).
به همین منوال روزهای آتی نیز روزانه نکات یک جزء از قرآن کریم در کانال مدیریت حوزه علمیه خواهران استان قم درج شد.
