به گزارش پایگاه خبری و رسانه ای حوزه علمیه خواهران در آستانه هفته پژوهش، با معاونان پژوهش مدارس علمیه خواهران استان قم، کاشان و آران و بیدگل مصاحبه ای انجام شد که در این مجال به گفتگو با زینب اسدالله زاده معاون پژوهش مرکز آموزش عالی حوزوی کوثر کاشان می پردازیم.
خانم زينب اسداله زاده خاركن طلبه سطح چهار تفسير تطبيقي. از سال 1388 به عنوان دبير انجمن دانش آموختگان خدمت به طلاب را آغاز كرده و تا سال 1397 همكار پژوهش و آموزش در مقطع سطح سه بوده است و مدتی است به عنوان معاون پژوهش در سطح دو و سه فعالیت دارند.
خانم اسدالله زاده 11 سال سابقه تدريس داشته و يك كتاب و چندين مقاله در زمينه هاي مختلف نوشته اند. دو مقاله در مجلات علمي چاپ شده و دو مقاله در دست چاپ در مجلات علمي پژوهشي دارند.
وی 2 مقاله در سالهاي مختلف در جشنواره بانوي كرامت ارائه دادند و مقاله ديگر در جشنواره آل ياسين حائز رتبه شد. يك تحقيق ميداني با عنوان عوامل واگرايي دانش آموزان دختر مقطع متوسطه شهرستان كاشان در سال 97 در جشنواره رشد كه راهنمايي آن را بر عهده داشته و رتبه برتر كشوري را به دست آورد. امسال نيز مقاله ديگري براي مسابقه رشد ارائه داده اند.
ایشان استاد راهنماي سطح سه در گرايش تفسير هستند و استاد ارزياب مقالات جشنواره علامه حلي و مقالات پاياني 1و2 حوزه علمیه خواهران و عضو كارگروه پژوهشي سطح دو كوثر كاشان می باشند.
در ادامه گفتگویی با خانم اسدالله زاده انجام شد که تقدیم حضور می گردد:
ابتداءً در مورد ضرورت پژوهش در جامعه امروز، توضیحاتی بفرمایید و به عنوان مقدمه، اجمالی از وظایف و مأموریتهای متنوع معاونت پژوهش این مرکز را بیان بفرمایید؟
پژوهش بهترین راه برای ارتقاء سطح علمی افراد به ویژه طلاب است. در حقیقت پژوهش راهی برای دستیابی به راه حل های درست و منطقی در مواجهه با مشکلات و دغدغه های ذهنی است. پژوهش کردن ما را از مصرف کنندگی صرف خارج می سازد و راه های تولید علم و دانش را برای ما هموار می سازد.
برگزاری کارگاه های مختلف مهارت افزایی در زمینه پزوهش و کرسی ها و نشست های علمی و فراهم ساختن بستر های مناسب برای نگارش مقالات و پایان نامه ها توسط طلاب، احیای فرهنگ مطالعه و کتابخوانی و ...
وضعیت کمی و کیفی پژوهش و تحقیقات در این مدرسه علمیه را چگونه ارزیابی می کنید؟ (به نظر آماری و تعداد پایان نامه های سطح3 و 4 دفاع شده و تحقیقات منتشر شده از سوی طلاب و... ؟
از نظر کمی در سطح سه این مرکز تعداد 50 پایان نامه در گرایش تفسیر و علوم قرآن و فقه و اصول دفاع شده و تعداد 20 نفر از طلاب سطح سه در حال نگارش پایان نامه هستند در گرایش های مختلف علمی که در یکسال اخیر از مهر 1401 تا کنون تعداد 10 پایان نامه دفاع شده و تقریبا 5نفر از طلاب در مراحل پایانی کارپایان نامه هستند. در سطح دو نیز تقریبا در یکسال اخیر تعداد 25 مقاله پایانی 1و2 توسط طلاب محترم ارائه شده است و در مجموع از سال 98 تا کنون بیش از 80 عنوان مقاله به نگارش در آمده است.
تعدادی از طلاب سطح دو و سه مدرسه و نیز برخی از اساتید محترم در همایش های ملی و بین المللی مختلف شرکت داشتند که بحمدالله تعدادی از مقالات رتبه برتر کسب کردند و در مجلات علمی و پژوهشی چاپ شد و تعدادی هم شایسته تقدیر شدند.
از نظر کیفی خوب مقالات و پایان نامه در سطح های مختلف قرار دارد برخی در سطح بالا و غالبا در سطح متوسط هست و مهمترین دلیل آن هم این است که به هر حال طلاب از نظر نگارش مقالات مهارت بالایی ندارند و نیازمند دوره های مهارت افزایی دارند که به دلایل مختلفی از قبیل حجم بالای کلاسهای آموزش و عدم استقبال از برنامه های پژوهشی و عدم احساس نیاز و در اولویت قراردادن گذراندن واحد های درسی فرصت و رغبت چندانی به آموزش ندارند و شرایط زندگی فردی هم دلیلی مضاعف بر این مشکل است.
وضعیت کتابخانه مدارس علمیه چگونه است و آیا از نظر تامین کتب مورد نیاز طلاب و نیز برخورداری از منابع جدید، غنی هستند؟ برای غنی شدن کتابخانه های مدارس علمیه چه کارهایی می توان انجام داد و یا باید صورت بگیرد؟
کتابخانه مدرسه تخصصی کوثر بدون اغراق یکی از بزرگترین و غنی ترین کتابخانه ها از بین حوزه های علمیه خواهران است و به جرأت می توان عرض کرد که 90 درصد نیاز طلاب را برای تحقیق و پژوهش برطرف می سازد علاوه بر آن سایت مدرسه که تعداد 12 سیستم مجهز به اینترنت و 3 سیستم مجهز به نرم افزارهای نور است و دسترسی طلاب به منابع دیجیتال را هم هموار نموده است. اما به هر حال شاید جای برخی از منابع تخصصی به ویژه تخصصی کلام و تفسیر خالی باشد که آن هم انشاء الله با تدابیر استان و مسئولین مدرسه قابل حل است.
چه برنامه هایی برای هفته پژوهش یا هفته کتاب در نظر دارید؟
در خصوص هفته کتاب و کتابخوانی به ویژه هفته پژوهش مسابقات مختلف کتابخوانی برگزار شده و چند نشست علمی و نزدیک به پنج کارگاه مهارت افزایی برای طلاب مدرسه در نظر گرفته شد . بسته های اهدایی کتاب ویژه مدارس ابتدایی و متوسطه آماده شد که توسط مربیان امین مدارس به کتابخانه ها اهدا شد. بیش از 20 عنوان مجله علمی و تحقیقی در اختیار طلاب گذاشته شد. نمایشگاه دائمی کتاب در مدرسه احداث شد که در طول سال طلاب می توانند به مناسبت های مختلف از کتابهای نمایشگاه بازدید یا خرید کنند. غالبا برنامه ها به خوبی پیش می رود.
برای درخشش بیش از پیش بانوان طلبه در جشنواره های پژوهشی، چه اقداماتی نیاز هست انجام شود و چه بسترهایی باید آماده شود؟
در سالهای اخیر، بانوان حضور چشم گیری در همایش ها و جشنواره های مختلف داشتند اما به نظر حقیر حضور طلاب کم رنگتر از سایرین است. بایستی جایگاه پژوهش و ضرورت آن در بین طلاب خواهر تبیین شودو از نظر علمی و مهارتی نیاز به آموزش دارند. باید زیرساختهای لازم برای حضور طلاب خواهر در عرصه پژوهش فراهم شود و طلاب هم لازم است حداکثر توان خود را در ارتقاء مهارتهای مورد نیاز برای پژوهش مانند آموزش word، تایپ، کار با نرم افزارها را یاد بگیرند تا الفبای پژوهش را یاد نگیریم نمی توان انتظار داشت نویسنده خوبی باشیم.
دستاوردهای پژوهشی مدرسه شما و تعداد رتبههای برتری و اینکه در کدام جشنوارهها و چه موضوعاتی شرکت داشته اید؟
حاصل فعالیت طلاب و اساتید مدرسه ما حضور در جشنواره های مختلف است: مانند شرکت در جشنواره پژوهشی رشد در سال 1392با عنوان تبیین الگوی روابط خانوادگی مطلوب از منظر اسلام و کسب رتبه برتر استانی و در سال1395 تحقیق میدانی با موضوع علل افزایش سن ازدواج در شهرستان کاشان و کسب رتبه برتر استانی
و در سال 1397 نیز در همین جشنواره رشد: یک تحقیق کتابخانه ای با عنوان: آثار دعای زندگان بر اموات از دیدگاه متکلمین شیعه که رتبه برتر کشوری را کسب نمود و یک تحقیق میدانی با عنوان :علل واگرایی نوجوانان دختر مقطع متوسطه شهرستان کاشان به دعا و مناجات ، که این تحقیق نیز حائز رتبه برتر کشوری شد. در سال 1402 نیز در دو حیطه کتابخانه ای و میدانی طلاب مدرسه در مسابقه رشد شرکت داشتند که ان شاء الله نتایج خوبی را به دست خواهند آورد.
شرکت طلاب و اساتید مدرسه در همایش های مختلف مانند: همایش ملی خدا سو، خودمراقبتی معنوی و کسب رتبه برتر، شرکت در همایش ملی بانوی هزاره اسلام و کسب رتبه برتر و شایسته تقدیر
در زمینه پایاننامهها لطفاً به صورت فهرستوار رئوس اقدامات و آمار حجم فعالیتها را بیان کنید.
برگزاری 4کارگروه کلام از سال 1401 تا کنون
برگزاری 4 کارگروه تفسیر و علوم قرآن از سال 1401 تا کنون
برگزاری کارگاه آموزشی روشهای انتخاب موضوع
برگزاری کارگاه طرحنامه نویسی
برگزاری کارگاه آشنایی با نرم افزارهای تحقیقاتی –آموزش word- آموزش روشهای مطالعه هدفمند و تند خوانی
برگزاری کارگاه مقاله نویسی در هر سال برای طلاب پایه های 4 و 5 سطح دو- و نیز برای طلاب سطح سه-
برگزاری کارگاه تربیت مربی پژوهش ویژه اساتید و پژوهشگران مدرسه
پایاننامههای دفاعشده طی سالهای اخیر چه تعداد است، لطفاً گزارشی ارائه بفرمایید.
در سال 1400 تعداد 3 پایان نامه- سال 1401 تعداد 5 پایان نامه –سال 1402 در 6 ماهه اول سال تعداد 4 پایان نامه دفاع شد.و تعداد 5 پایان نامه هم آماده دفاع است که مراحل اداری را طی می کند.
به نظر شما علت وقفه های طولانی در نگارش پایان نامه های سطح3 چیست؟
مهمترین علت وقفه طولانی در نگارش پایان نامه ها:1- عدم مهارت و توانایی کافی طلاب برای انتخاب موضوع و نگارش طرحنامه های پایان نامه 2-سخت گیری بیش از اندازه اساتید کارگروه در تصویب موضوعات و عدم همکاری برخی از اساتید در برگزاری جلسات کارگروه به دلیل مشغله کاری زیاد است.
به نظر شما چه اقدامات و برنامههایی سبب توفیق این مرکز در برگزاری این تعداد دفاعیه، بوده است؟
پیگیری و حمایت معاونت مدرسه در خصوص نگارش پایان نامه ها- کمک اساتید راهنما و تسریع در رفع اشکالات- برگزاری کارگاههای مهارت افزایی برای طلاب
در این زمینه، روش آموزشِ پژوهشمحور، تا چه میزانی باعث افزایش بهرهوری نیروی انسانی شده است؟
این روش زمانی بازدهی بالایی دارد و به هدف مورد انتظار نزدیک می شود که اساتید محترم خودشان دغدغه پژوهش داشته باشند و در این خصوص توانمند باشند وقتی برخی اساتید آموزشی خودشان حتی یک مقاله علمی یا تخصصی ننوشته اند به نظر شما چقدر می توانند طلاب را به سمت پژوهش ترغیب و تشویق یا کمک کنند و در این خصوص کمی باید تامل کرد.
علاوه بر موفقیت این مرکز به لحاظ کمیت تعداد دفاعیه پایاننامهها، آیا به لحاظ کیفی نیز موضوع و محتوا و نمره پایاننامهها وضعیت مطلوبی داشته است؟
بله نهایت تلاش اساتید کارگروه ها و مسئولین پژوهش مدرسه در جهت ارتقاء سطح کیفی پایان نامه ها و کاربردی بودن موضوعات قابل تقدیر است و غالبا نمرات در سطح عالی بوده است.
تبدیل پایاننامهها به کتاب و نیز وضعیت تدوین پایاننامه به زبان خارجی در این مرکز چگونه است؟
در سالهای اخیر اهتمام طلاب به تبدیل پایان نامه ها به کتاب افزایش داشته و نزدیک به 6 پایان نامه فعلا به کتاب تبدیل شد.
راهکارهایی که بنظر شما برای حضور فعال پژوهشی طلاب در مجامع علمی موثر است را بیان بفرمایید. بعنوان نمونه، طرح و برنامههایی که جهت ترغیب و تشویق دانشپژوهان در پیش گرفتهاید.
راهکار اصلی فراهم نمودن زیر ساخت ها و امکانات پژوهشی برای طلاب و برگزاری کارگاههای مهارت افزایی است به علاوه اینکه طلاب علاوه بر حوزه باید در مجامع علمی دیگر و در بین پژوهشگران سایر مراکز حضور یابند و با روشهای نوین پژوهش آشنا شوند.تعامل حوزه با سایر مراکز باید بیشتر شود. با نرم افزارهای پژوهشی روز آشنا شوند.
ناظر به تجربههای مثبت کاری در سمت معاونت پژوهش و تأثیر این شغل بر خود شما و زندگیتان صحبت کنید و در پایان، اگر مطلب دیگری در این زمینه مدنظر دارید بیان بفرمایید.
بنده وقتی در ابتدای کار در واحد پژوهش فعالیت خودم را شروع کردم این احساس را داشتم که برای کمک به طلاب باید خودم به عنوان یک فرد پژوهش گر فعالیت داشته باشم باید مهارت کافی در این زمینه را به دست بیاورم تا بتوانم برای طلاب مفید باشم در دوره های مختلف شرکت کردم گاهی مواقع سختی راه و بعد مسافت را به جان خریدم تا بتوانم از نظر علمی و پژوهشی در حد توان مهارت به دست بیاورم هنوز هم جای کار هست هنوز هم نیاز احساس می شود هنوز هم فکر می کنم خیلی از مهارت ها را ندارم . اگر هر فردی در وظیفه ای که بر عهده می گیرد نهایت توان خود را به کارببندد قطعا اوضاع مدرسه ها بهتر می شود. به عمل کار برآید به سخندانی نیست.
متشکریم از اینکه فرصتی را به این گفتگو اختصاص دادید.
