به گزارش پایگاه خبری و رسانه ای حوزه علمیه خواهران در آستانه هفته پژوهش، با معاونان پژوهش مدارس علمیه خواهران استان قم، کاشان و آران و بیدگل مصاحبه ای انجام شد که در این مجال به گفتگو با خانم اکرم قربانی قمی معاون پژوهش مدرسه علمیه تخصصی کریمه اهل بیت علیهاسلام می پردازیم.
خانم اکرم قربانی قمی کارشناس مامایی، کارشناسی ارشد فلسفه و کلام دانشجوی دکتری کلام دانشگاه تهران هستند وسطح ۲و سطح۳فلسفه اسلامی را در جامعه الزهرا علیهاسلام گذرانده اند و در حال حاضر مدرس سطح ۲و سطح۳فلسفه و کلام بوده و معاون پژوهش مدرسه تخصصی علمیه کریمه اهل بیت(علیهاسلام) می باشند.
در ادامه گفتگویی با خانم قربانی انجام شد که تقدیم حضور می گردد:
ابتداءً در مورد ضرورت پژوهش در جامعه امروز، توضیحاتی بفرمایید و به عنوان مقدمه، اجمالی از وظایف و مأموریتهای متنوع معاونت پژوهش این مرکز را بیان بفرمایید؟
پژوهش فرآیندی است که طی آن پژوهشگر به دنبال حل مشکلاتی است که به صورت مسئله درآمدند. در هر جامعه ای که به دنبال توسعه و پیشرفت هست پژوهش ضرورت دارد و زمانی که چشم انداز آن جامعه، افق تمدنی است و در پی بنیان گذاشتن تمدن نوین هست، اهمیت و ضرورت پژوهش دو چندان می شود.
به قول حضرت آقا، پژوهش، موتور پیشران هر توسعه و پیشرفتی در کشور است.
وضعیت کتابخانه مدارس علمیه چگونه است و آیا از نظر تامین کتب مورد نیاز طلاب و نیز برخورداری از منابع جدید، غنی هستند؟ برای غنی شدن کتابخانه های مدارس علمیه چه کارهایی می توان انجام داد و یا باید صورت بگیرد؟
الحمدلله کتابخانه مدرسه کریمه اهل بیت با ۱۶۰۰۰جلد کتاب، از وضعیت خوبی برخوردار هست هم از نظر منابع مکتوب و و هم نرم افزارها، اما با وجود این پاسخگوی همه نیازهای طلاب بخصوص طلاب سطح۳مدرسه نیست. با توجه به مشکلات بودجه ای، بنظرم یکی از بهترین راهها برای جبران این کمبودها، تعامل با کتابخانه سایر مدارس علمیه خواهران و همین طور کتابخانه های تخصصی است. همچنین راه اندازی پویشهای نذر و اهدای کتاب هم می تواند بخشی از کمبودها را جبران کند.
چه برنامه هایی برای هفته پژوهش یا هفته کتاب در نظر دارید؟
برای بازه زمانی هفته کتاب تا هفته پژوهش برنامه ها در قالبهای متنوع در نظر گرفته شد، از جمله ۵مسابقه هفتگی کتاب، نشست علمی بررسی کتاب، نمایشگاه کتاب، نمایشگاه دستاوردهای یکساله پژوهشی طلاب مدرسه، پویش کتابخوانی، معرفی تازه های کتابخانه، تقدیر از کتابداران و همچنین فعالان پژوهش، شرکت در کنگره علامه طباطبایی، برگزاری دو کارگاه پژوهشی و...
برای درخشش بیش از پیش بانوان طلبه در جشنواره های پژوهشی، چه اقداماتی نیاز هست انجام شود و چه بسترهایی باید آماده شود؟
علاقمند سازی طلاب به امر پژوهش، اولین گام هست متاسفانه برخی طلاب پژوهش را یک کار فرعی و حتی اضافی می دانند و تغییر این گاه بسیار مهم هست که به عوامل مختلفی بستگی دارد از جمله درک ضرورت پژوهش توسط طلبه، پژوهش محور بودن آموزش و بها دادن اساتید آموزشی به امر پژوهش، که نیاز به تعامل بخش آموزش و پژوهش مدارس دارد.
از مولفه های اثرگذار دیگر روز آمد بودن و کاربردی بودن موضوعات پژوهش های طلاب است که می توان با رصد همایشها و کنگره ها و همچنین فراخوان مجلات علمی، از سویی و نیازسنجی مشکلات و مسائل خود طلاب، از سوی دیگر، تلاش کرد موضوعات مسئله محور برای مقالات و پایان نامه ها انتخاب شوند.
آسان سازی پژوهش با استفاده از فناوری های روز و عامل مهم دیگر، همراهی و راهبری طلاب در عرصه پژوهش توسط معاونان پژوهش و اساتید هست.
دستاوردهای پژوهشی مدرسه شما و تعداد رتبههای برتری و اینکه در کدام جشنوارهها و چه موضوعاتی بوده است؟
در سال گذشته از مجموع ۲۰اثر که به همایشها از جمله همایش ملی سیره شناسی علامه مصباح، همایش ملی مدعیان دروغین و جریانهای انحرافی مهدویت در دوران معاصر و کنگره اندیشه قرآنی مقام معظم رهبری ارسال شدند ۱۱اثر گواهی پذیرش دریافت کردند و دو اثر هم موفق به ارائه شفاهی در کمیسیونهای تخصصی شدند.
راهکارهایی که بنظر شما برای حضور فعال پژوهشی طلاب در مجامع علمی موثر است را بیان بفرمایید. بعنوان نمونه، طرح و برنامههایی که جهت ترغیب و تشویق دانشپژوهان در پیش گرفتهاید.
_صرف حضور در مجامع علمی از جمله همایشها و کنگره ها و مواجهه با فضا و جامعه ی علمی_ پژوهشی
_تشویق و قدردانی از طلابی که در این مجامع، مشارکت علمی داشتند حتی اگر مقاله شان پذیرش نشده بود.
_ سوق دادن پژوهش های طلاب در راستای مجامع علمی و راهبری ایشان تا رسیدن به خروجی مطلوب.
_مشارکت علمی و ارائه مقاله از سوی خود معاونین پژوهش و اساتید مدرسه در مجامع علمی.
_برگزاری نشست های علمی طلبه محور که ارائه دهنده و دبیر خود طلاب هستند.
_راه اندازی نشریه تخصصی داخلی ویژه مقالات پایانی طلاب.
_برپایی نمایشگاه از دستاوردهای پژوهشی طلاب.
_دادن گواهی رسمی به طلاب جهت حضور در کارگاههای پژوهشی، کرسیهای علمی ترویجی و کرسیهای آزاد اندیشی.
ناظر به تجربههای مثبت کاری در سمت معاونت پژوهش و تأثیر این شغل بر خود شما و زندگیتان صحبت کنید و در پایان، اگر مطلب دیگری در این زمینه مدنظر دارید بیان بفرمایید.
اگر اهل پژوهش باشید مهارت پیدا می کنید که به موضوعات با نگاهی نقاد بنگرید و برای حل مسایل، خلاق باشید. تقویت روحیه پژوهشگری باعث پویایی ذهن می شود و هر لحظه زندگی، فرصتی می شود برای یادگیری بهتر و دوباره و حرکت در مسیر شدن و رشد.
متشکریم از اینکه فرصتی را به این گفتگو اختصاص دادید.
