به همت معاونت فرهنگی و پژوهش مدرسه علمیه حضرت آمنه-سلاماللهعلیها- کرسی ترویجی «نقش بانوان در تمدن نوین اسلامی با محوریت بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی» با همکاری دانشگاه فرهنگیان قم، بسیج اساتید، نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در فضای مجازی با حضور برخی از طلاب، دانشجویان،کادر، اساتید مدرسه، دانشگاه فرهنگیان و معاون پژوهش مرکز مدیریت حوزه علمیه خواهران استان قم سرکارخانم حیاتی برگزار شد.
در این کرسی ابتدا دکتر کاشانیان محقق نانو بیوتکلنولوژی مرکز پژوهشی فناوریهای نوین، بررسی نقشهای فردی، اجتماعی و خانوادگی زن در جامعه ایران، تحلیلی از نقش زن در ساخت تمدن نوین اسلامی برشمرد و افزود تحلیل جامعه، وابسته به عناصر جامعه است و بررسی جایگاه زن و تأثیر او در جامعه به عنوان یکی از عناصر آن، ضروری است.
ایشان افزود: توجه به نقش زن در فرآیند دستیابی به تمدنسازی اسلامی و سبک زندگی متناسب با فرهنگ ایرانی، از مهمترین عوامل دستیابی به تمدنی متفاوت از تمدن غرب و سایر تمدنها است. هویت تمدنی باید در مسیر تعالی و تکامل، بازتولید و تقویت شودو زمانی به طور صحیح شکل میگیرد که ریشه در ارزشهای اسلامی ایرانی داشته باشد.
وی با تأکید بر گام دوم انقلاب خاطر نشان کرد:جایگاه تربیت نسل انقلابی برای تحقق تمدن نوین اسلامی در دست زنان مسلمان است، که علاوه بر نقشهای اجتماعی خود، وظیفهی پرورش و تأثیر بر نسلها را دارند و میتوانند علاوه بر جوامع خود، بر سیر تاریخی جامعه نیز اثرگذار باشند و مسیر آن را تغییر دهند.
در ادامه دکتر شریفی عضوهیأت علمی دانشگاه فرهنگیان قم افزودند: در گام دوم انقلاب باید ضمن توجه به نقش و جایگاه شایسته زن انقلابی در گام اول، باید به سیمای ترسیم شده حضور زنان در جامعه را توجه نمود.
اختصاص بخش از گام دوم انقلاب به زنان توسط مقام معظم رهبری-حفظه الله-، اتفاق بسیار بزرگی است و نشان دهنده این است که اعتماد، بصیرت و خودآگاهی به جامعه زنان وجود دارد و آنان میتوانند با مطالعه آن راه خود را در بیانیه گام دوم پیدا کنند. یقینا قشری از روشنفکران و زنان تراز گفتمان انقلاب اسلامی میتوانند این بیانیه را با خوانش زنانه تفسیر کنند.
ایشان افزود: در بخشهایی از بیانیه اشاراتی وجود دارد که نشان میدهد این رویکرد زنانه میتواند چگونه رقم بخورد. به طور نمونه حضرت آقا اشاره میکنند که مهمترین ظرفیت امیدبخش جامعه، نیروی انسانی است و این نیروی انسانی مستعد و کارآمد جمعیت جوان زیر ۴۰ سال است. ۳۶ میلیون در سنین ۱۵ تا ۴۰ سالگی و ۱۶ میلیون دارای تحصیلات عالی، انبوه جوانانی است که آماده تلاش جهادی برای کشورند. خوب در عمل نیمی از این جمعیت خانمها هستند. بلاشک زنان هم در همه عرصهها با تلاش جهادی میتوانند در ارتقای کشور نقش داشته باشند و زنان ما در متن انقلاب و از نظر رهبری تکتکشان درگام دوم نقشآفرین هستند.
دکتر شریفی ادامه داد: بر اساس بیانیه گام دوم، قرار است جوشش و خروشی از جنس انقلاب سال ۵۷ شکل بگیرد که احیاکننده است. همانطور که در سال57 کلان مردم ایران مخاطب امام بودند و ارزشهای انقلاب به صورت عام مطرح میشد، در گام دوم نیز با عدم تمرکز بر جنسیت و ساختارها، انقلابی بودن خود را نشان میدهد. با توجه به تاکیدهای مدام بر ارزشهای انقلابی، میتوان بیانیه گام دوم انقلاب را در ۴۰ سالگی انقلاب دانست.
در ادامه دکتر طیبی عضوهیأت علمی دانشگاه فرهنگیان قم خاطر نشان کرد: برای درک نقش زنان در تمدن نوین اسلامی باید از فهمی دقیق از اجزا و ابعاد تمدن برخوردار بود. بنابر نظریه مقام معظم رهبری-حفظهالله- تمدن نوین اسلامی از دو بخش اصلی سخت افزاری (ابزاری) ونرم افزاری (متنی) تشکیل شده است. برای تحقق دو عنصر اساسی تبیین مبنایی نقش زنان در تأمین این عناصر و تحقق تمدن اسلامی ناگزیز از ارائه الگوی نقشآفرینی آنان درتمدن نوین اسلامی میباشیم و زنان در ابعاد مختلف فردی، اجتماعی، اقتصادی، خانوادگی و ... میتوانند گام های مؤثری در تحقق نوین اسلامی داشته باشند. ......
در پایان دکترسائری دبیر علمی کرسی جمعبندی از مباحث مطرح شده در جلسه پرداخت و گفت: انقلاب اسلامی وارد دومین گام مرحله خودسازی، جامعهپردازی و تمدنسازی خود شده است. این حرکت در چهارچوب نظریه نظام انقلابی با گزینش افراد انقلابی است و این زیرساخت باید حفظ و توسط جوانان انقلابی و کوشا حفظ و تداوم یابد. بیانیه گام دوم خطاب به عموم افراد بوده و منحصر به قشر خاصی نیست. زنان نقش مؤثری در تحقق تمدن نوین اسلامی دارند و در تحقق این آرمان نباید فقط نظریهپردازی کرد بلکه باید در راستای دو مطالبهی مهم مقام معظم رهبری-حفظهالله-، تولید فکر و پرورش انسان تلاش کرد. زنان با بیداری اسلامی، ایجاد تمدن نوین اسلامی و اندیشه اسلامی نقش آفرینی خواهند نمود و علاوه بر تحکیم بنیان خانواده خود میتوانند در عرصه اجتماعی حضور مؤثر وانقلابی و حماسهسازی در سطح جهانی داشته باشند.
پاسخ به سؤالات طلاب و دانشجویان حاضر در این جلسه پایان بخش این برنامه بود.
![]() |
![]() |