به مناسبت هفتهی پژوهش، نشست پژوهشی «تبیین اندیشههای آیتالله جوادی آملی(حفظه الله) در تفسیر تسنیم» با سخنرانی خانم دکتر ترابی، دکترای علوم قرآن و حدیث در مدرسه علمیه حضرت فاطمه الزهرا(سلام الله علیها) آران و بیدگل برگزار شد.
خانم دکتر ترابی ضمن معرفی آیتالله جوادی آملی(حفظه الله) گفت: ایشان از شاگردان علامه طباطبایی(رحمت الله علیه) هستند و با توجه به مبانی و اصولی همچون تفاوت در حجیت خبر واحد در مسائل علمی و عملی، عقلگرایی و نوع تعریف ایشان از تفسیر به رأی و ... به نوشتن کتاب گرانسنگ تفسیر تسنیم پرداخت.
وی افزود: ایشان از سه روش تفسیر قرآن به قرآن، تفسیر قرآن به سنت (که متفاوت از عترت میباشد) و تفسیر قرآن به عقل استفاده کرده است که مهمترین مبنای تفسیری ایشان پیوند معنایی آیات از لحاظ تفسیری میباشد.
وی تصریح کرد: قرآن در حجیت مستقل است و در عین حال سنت و عقل وحیانی نیز حجیت وابسته به قرآن دارند که حدیث متواتر ثقلین و آیهی مراجعه به رسول(صلی الله علیه و آله و سلّم) حجیت سنت را نشان میدهد، در نتیجه علت استفاده از آنها در تفسیر، برای تقیید، تخصیص و رفع ابهام است، نه مفهومیابی آیات و با توجه به روایت عرضه، محور ارزیابی و درک صحیح احادیث، قرآن است.
وی اظهار داشت: ایشان به موضوع جری و تطبیق معتقد است و با توجه به عناوین و موضوعات مطرح شده در تفسیر تسنیم و تبیین امتیازات این تفسیر و به دلیل غنی بودن آن از مباحث کلامی، علوم قرآن و حدیث و ... مخاطبان خاص آن طلاب و دانشجویان حوزههای علوم و معارف اسلامی میباشند و آیسیسکو در سال 1385 این تفسیر را به عنوان تحقیق برتر در عرصه مطالعات اسلامی و قرآنی برگزید.